Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Search

Családjog – Öröklés

Családjog – Öröklés
Családjog, Válás, vagyonmegosztás, cégvagyon

Ügyfelünk gondolt egyet, és mielőtt szerencsétlenül adóhátrányt szenvedett volna, a kérdésre válaszolni nem tudó könyvelője helyett megkeresett bennünket, hogy örökléssel kapcsolatban szakszerű jogi véleményt kapjon. Döntésével milliós tételt spórolt meg magának.

Mindig konzultáljon ügyvéd specialistával, ha jogi ügye adódik!

Esetünkben tehát Tulajdonos azzal a kérdéssel fordult hozzánk, hogy örökölt a hozzátartozója után, azonban egyrészt az örökhagyó halálának napja és a jogerős hagyatékátadó végzés napja között több mint fél év telt el, másrészt az így eltelt időszak átnyúlt a következő adóévre, amely SZJA fizetés tekintetében jelentős többletet jelentett a számára.

Úgy gondolta, a hagyatékadó végzés jogerőre emelkedésével jutott tulajdonba, mert ez tűnik logikusnak. Adott azonban esélyt magának a szerencsére. Hátha az aktuálisan érvényben lévő törvények másként rendelkezek. Kérdésként merült fel az SZJA fizetés vonatkozásában, hogy az örökhagyó halálának napja, avagy a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésének napját kell-e a tulajdonjog bejegyzés alapjául szolgáló okirat dátumának tekinteni.

Az öröklés az örökhagyó halálával nyílik meg, az örökös ettől az időponttól a hagyatékot, illetőleg annak neki jutó részét vagy meghatározott tárgyát (örökség) megszerzi. Az előzőekből, valamint a NAV gyakorlatából következően a szerzés időpontja az örökhagyó halálának a napja, így a tulajdonos a kérdéskör alapos körüljárását és a szakszerű öröklési jogi válasz megszerzését követően, SZJA tekintetében sokkal kedvezőbb helyzetbe került, mint ha érzésre vagy nem professzionális jogász könyvelőre hagyatkozott volna.

Milyen ügyvédet keressek, ha jogi ügyem adódik?

  • Specialistát, aki egy adott jogterületre szakosodott, annak szakértője
  • Gyakorlott ügyvédet, aki nem velünk fizetteti meg a tanulópénzt, hogy profivá váljon
  • Sikeres ügyvédet, aki ügyvédi munkája során nem csupán tapasztalatot szerez, hanem pénzt az ügyfelének
  • Agilis ügyvédet, aki brusztol, harcol az ügyfele igazáért, aki nem adja föl
  • Dörzsölt ügyvédet, aki ismeri, hogy működik a magyar jogrendszer de facto, a valóságban
  • Olyan ügyvédet – és ilyen igen kevés van -, aki képes egy eldöntendő kérdésre igennel vagy nemmel válaszolni hosszú, követhetetlen litánia mellett, amiből csak az nem derül ki, hogy igen vagy nem

Comments (4)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket karakterrel jelöljük.

látogató számláló